|
|
|
1970 Yilinda Nizip te dogdu.Ilk, Orta, Lise Egitimini Nizip te tamamlayarak Gaziantep Üniversitesi Fistik Arastirma Bölümü Ziraat Teknikerliginden Mezun oldu. Önceleri Zeytin Yagi Imalatiyla Ugrasan BÖLÜKBASI, 2003 yilinda ATTUN sofralik zeytin imalati sirketini faaliyete geçirerek VIYA YAG Tarim Ürünleri Tekstil Seracilik Turizm Ltd. Sti. kurdu.
ZEYTIN
Günümüzde insanlar, tanesi küçük, ancak insan sagliginda ve ülke ekonomisinde degeri büyük zeytin meyvesini yeteri kadar tanimiyorlar. Anavatani Anadolu olan ve maalesef ülkemizde yeteri kadar taninmayan zeytin meyvesinde fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum mineralleriyle birlikte, görmede büyük rol oynayan A (retinol, akserofdol) dogurganlikta rol oynayan E (tokoferol), kanin pihtilasmasinda rol oynayan K (naftokinon) vitaminlerinin içermesi yaninda, vitaminler içerisinde en ayricalikli yeri olan ve rasitizmi önleyen D (kolekalsiferol) vitaminleri bulunmaktadir. Kalp ve damar hastaliklarina son derece yarali olan zeytin meyvesi, mucize bir besin deposudur.
Zeytinde bulunan ve üç temel yag asidinden biri olan Linoleik asit özellikle sinir hücrelerinin gelismesinde rol oynar.
Zeytin yapragindan tipta tansiyon düsürücü olarak kullanilan bir madde çikarilir. Insan sagligi açisindan son derece önemli olan zeytinyagi, kolesterol çözücü ve yok edicidir. Bu gerçegin en önemli göstergesi hayvansal yaglarla bulanmis bir nesnenin zeytinyagi ile yikanmasidir.
Bilindigi gibi, ayrica Antik Yunan’da Zeus onuruna düzenlenen Olimpiyat Oyunlarinda kazanan sporculara ödül olarak; baris ve bereket simgesi sayilan zeytin dalindan taç verilerek, zeytindeki mucizeye verilen önem anlatilmaya çalisilmistir.
Zeytin agacinin ömrü çok uzun olup 500 hatta 1000 yil yasayabildigi bilinmektedir.
ZEYTIN TARIHI
Tarih boyunca, degisik kültürlerde zeytin barisin ve umudun temsilcisi olmustur ve bazilarinca zeytin agaci ve meyvesi kutsal kabul edilmistir. Bu nedenle insan yasaminin ilgisini çok az sey zeytin kadar çekebilmistir. Geçmisi günümüzden 10 bin yil öncesine dayanan zeytin, yunanli sporculardan, azizlere ve ilk hekimlere kadar eski tarihin tanri ve tanriçalari tarafindan kutsal sayilmak suretiyle birçok efsanenin de kaynagi olmustur.
Adem ölümünden önce tanridan merhamet diledi ve bunun için oglu Sit' i görevlendirdi. Sit cennet bahçesindeki iyilik ve kötülük agacindan üç tohum aldi ve babasinin agzina koydu. Babasi gömülünce tohumlar yeserdi ve bu tohumlardan zeytin agaci ve sedir agaci büyüdü..
Geçmisten günümüze kadar uzanan geleneklere baktigimizda zeytin agacinin yapraklari zafer, akil, ve barisi simgelemis, bir zeytin dali ile Nuh' un gemisine geri dönen güvercin, o büyük sel felaketinin sona erdigine isaret sayilmistir. Gerek tarih ve gerekse günlük yasamdaki yeri bakimindan içinde bulundugumuz cografya disinda zeytinin tarihi izlerini bu denli görmek mümkün degildir.
Zeytinin orijini konusunda iki görüs vardir: birincisi, zeytinin ilk olarak Ege, Anadolu'nun Akdeniz kesimleri, Suriye ve Lübnan' da ortaya çiktigi, ikincisi ise orijininin Misir, Kuzey Afrika'nin Atlas daglari kesimleri oldugudur. Asur'lular ve Babil' lilerin yarattigi Mezopotamya medeniyeti zeytinle tanisiyordu, hatta bunu bir ticaret araci olarak bile görüyorlardi. Urla' da, Çesme' de yapilan kazilarda bulunan kap kacaklarin zeytin ve zeytin ürünleri yapiminda kullanildigi ve tarihinin milattan önce 3. yüzyila uzandigi görülmektedir. Kazilardan çikan bir baska sonuç zeytin endüstrisinin en az bes bin yillik oldugudur. Helenistik devirde zeytin agaci kutsal sayiliyordu ve zeytin agacini kesenler ölümle cezalandirilir ya da sürgüne gönderilirdi
Urla' da bulunan, zeytin saklama ve tasima amaciyla kullanilan amforalara Karadeniz' deki kolonilerde ve baska bir takim lokasyonlarda da rastlanmasi zeytinin ayni zamanda bir ithalat ve ihracat ürünü oldugunu göstermektedir. Ticaretinin yapilmasi için Akdeniz' de özel gemiler yaptiriliyordu. Zeytincilik zamanla yayilmis ve, Avustralya, Güney Afrika ve Çin gibi iklimin ve topragin müsait oldugu her yerde, yapilmaya baslanmistir.
Kur' an-i Kerim' de zeytinden söz ediliyor. Kur'anda bu zeytin agacinin Sina dagi' ndan geldigi, meyvelerinden yag elde edildigi ve bu yagin yemeklere lezzet vermek için kullanildigi yazilidir. Zeytin agacinin yetistirilmesi ve bakimi oldukça zordur ama zeytin agaci bu emegin karsiligini cömertligiyle öder. Belki de zeytinin barisin sembolü olmasi da bu yüzdendir.
e 1: Asagida adi soyadi yazili kurucular arasinda bir limited sirketi kurulmustur.
Sira no:1 Kurucunun adi soyadi: Ibrahim Halil BÖLÜKBASI
Sirketin Ünvani:
Madde 2: Sirketin ünvani yag ,tarim ürünler,Tekstil,Turizm,Sanayi ve Ticaret Limited sirketi dir.
Amaç ve konusu Madde 3: Sirketin amaç ve konulari kisaca sunlardir:
A) Her türlü bitkisel yag sanayi isletmelerini kurmak ve isletmek,yag içeren bitkilerden yag üretmek,rafine etmek, ambalajlamak, bu ürünlerden elde edilen her nevi posanin degerlendirilmesi,yag üretimi konusunda ilk madde yari mamül, mamül maddelerin üretimini imalatini alim ve satimini yapmak.
B) Her türlü yemeklik yag, bitkisel droglar, fonksiyonel gidalar,nutrasötikler, ilaç gidalar, ilaç ve nutrosötik yapiminda kullanilacak yardimci madde , yari mamül, mamul ve maddeler, kozmetik , parfümeri, veterinerlik ve tarim alaninda kullanilan yardimci madde, yari mamül, mamül ve maddeler, bu ürünlerden elde edilen her nevi posanin degerlendirilmesi,kullanilabilir hale getirilmesi,ambalajlamak, yurtiçi ve yurtdisinda üretimlerini yapmak.
C)Her türlü tarim ürünleriyle ilgili Antep fistigi , fistik ( iran , siirt fistigi.. vs) mercimek, zeytin, üzüm, findik , badem , incir ,ay çekirdegi, kabak çekirdegi, misir , pamuk , çavdar, yulaf , tütün, nohut , arpa, bugday , kuruyemis, bakliyat ürünleri, narenciye, baharat, çay , kahve, bitkisel aromatik ürünlerin ve tarim ürünlerinden elde edilen her türlü yaglarin ( zeytinyagi , fistik yagi , ayçiçek yagi , pamuk yagi , misirözü yagi gibi) ve nebati yaglarin imalatini ,üretimini, rafineri , ambalaj ,ve paketlemesini yapmak.
D) Her türlü sanayi ve madeni yaglarin, akaryakit ve diger petrol ürünlerinin toptan ve parakende alim satimini , imalatini ve ihracatini yapmak.
E) her türlü dokuma tekstil, halicilik, halat,vs de kullanilan ipliklerin imalatini alim satimini ihracatini ve ithalatini yapmak.
F)her türlü tekstil de kullanilan iplerin, mamullerin, hammaddelerin, yabanci maddelerin ve ek maddelerin alim satimini, imalatini, üretimini yapmak, pamuk ürünleri, yün , sentetik , elyaf ve diger ipliklerin boyanmasi, sentetik, elyaftan boyali boyasiz iplik ve hidrofil pamuk üretmek, dokuma, kumas,havlu dokuma, hali, kilim , battaniye, yolluk , el islemesi, ev tekstili yapimi için tüm dokuma ve tesisleri kurmak, almak satma , kiralamak ,ambalajlamak, markalamak, acenteler ve bayilikler vermek.
G)her türlü tarim ürünleriyle ilgili seracilik ( iç mekan, dis mekan, kesme çiçek, soganli ,sogansiz tüm bitkilerin üretimi,fidancilik, meyve ve orman fidanlarinin üretimi) gibi tarim ürünleri kapsamina giren ürünlerin alim satimini,üretilmesini, yetistirilmesini, islenmesini yapmak, bunlar için gerekli fabrikalari,imalathaneler ve tesislerini kurmak. Tarim ürünleri ilaçlarini almak satmak ve kullanmak , tohum ve hibrit tohumlarini almak, çogaltmak , satmak , ambalajlamak, üretilen yetistirilen ve islenmislerinde alim satimini , ithalatini ve ihracatini yapmak, yurt içinde ve yurt disinda subeler açmak. pazarlamasini, danismanligini bayiligini vermek ve almak. acenteligini ve komisyonculugunu yapmak.kurulmus ve kurulacak sirketlere istirak etmek.
H) Turizme elverisli tesisler kurmak, devir almak devir vermek ve isletmek. Turizmle ilgili acentaliklar almak , kurmak, ve ortak olmak.Turizm turlari düzenlemek,havayolu deniz ve karayolu yolcu ve kargi tasimaligi , ilgili bayilik ve acentaliklar kurmak.Turizmle bölgelerinde her türlü otel restoran vs gibi isletmecilikte bulunmak. Su ürünleri ile ilgili tesisler kurmak, ortak olmak, kurulmus olan derneklere üye olmak.
I)Her türlü konusu ile ilgili araç almak, kiralamak ve tasimacilikla ilgili ihalelere girmek, vermek, yurtiçi ve yurt disinda krediyle araç almak, kendi isinde ve nakliyesinde kullanmak.
J) Sirket amaç ve konusunu gerçeklestirmek için menkul ve gayri menkul mallari |
iktisap edebilir.bunlari insa edebilir alip satabilir. Baskasindan kiralayacagi gibi , baskasina kiraya da verebilir. Rehin ve ipotek alabilir.Borçlari için rehin ve ipotek verebilir.
K) Sirket amaç ve konusunu gerçeklestirmek için acentelikler, bayilikler ve mümessillikler almak yada vermek. patent almak , patent ve Know-How sözlesmeleri yapmak konusu ile ilgili makine ve tesisleri yurtdisindan getirmek, yurt disina götürmek, mevcut kurulmus fabrikalara sahislara, sirketlere özel kamu kurum ve kuruluslarina, ortak olmak, birlesmeler yapmak, mevcutlarini satmak , kiraya vermek ,kiralamak, her türlü maddeler için ihalelere girmek , ihaleler için gerekli evraklari düzenlemek,teminatlari yatirmak, teminatlari çekmek, ihaleleri kabul veya reddetmek, alinmis olan ihalelerin bir kismini veya tamini ihale açarak veya açmadan kamu kurum ve kuruluslarina sirketlere, kisilere devretmek, ihale açmak, ihale sartnameleri hazirlamak teminatlari belirtmek.
L) Sirket amaç ve konusu ile ilgili olarak bankalardan teminat mektubu almak, vermek, kredi almak, ödemesini yapmak. tesvik almak ve taahütlerde bulunmak. bayilik berati, imtiyaz marka ve mutemetlik almak ve vermek.bunlari istirakçilere devretmek, temlik terhin etmek ve kiralamak.
M) Yukarida gösterilen konulardan baska iletide sirket için gerekli görülecek baska islere girismek istendigi taktirde ortaklar kurulu kararina istinaden ticaret sicilinde tescil ve Türkiye ticaret sicil gazetesinde ilan ettirilir. | |
|